De operatie borstvergroting met lipofilling

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan op uw borst.

 

De borstvergroting met lipofilling vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 90 minuten.

 

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat de operatiegebieden steriel zijn afgedekt, vindt er via mini-steekgaatjes door de huid van de oogstplaats van het vet infiltratie met liposuctievloeistof plaats. Deze vloeistof maakt allereerst het egaal afzuigen van vet mogelijk, maar zorgt ook voor locale verdoving en bevat een middel dat bloeduitstorting beperkt. Nadat de vloeistof is ingewerkt, begint het daadwerkelijke afzuigen van het vet op geleide van de voorafgemaakte markeringen. Nadat de gewenste hoeveelheid vet is opgezogen, worden de insteekopeningetjes met een hechting gesloten.

Het geoogste vet ondergaat een centrifuge behandeling, waardoor alleen de beste vetcellen overblijven. Deze worden gebruikt voor de lipofilling. Nu wordt ook bij beide borsten een insteekopeningetje gemaakt in de huid. Dit biedt toegang voor een zeer dunne canule, waarmee de vetcellen worden ingespoten op de gemarkeerde plaatsen.

De contour en vulling van beide borsten wordt gecontroleerd, ook door de operatietafel in zitstand te brengen. Zo kan dokter Melenhorst beoordelen of er een goede symmetrie is bereikt tussen beide borsten. Tenslotte worden de insteekopeningtjes gehecht en worden er hypoallergene pleistertjes geplakt over de wonden. Er worden geen drains (wondslangen) achtergelaten. De ondersteunende beha krijgt u meteen aan.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. Vrijwel alle patiënten van dr. Melenhorst kunnen nog dezelfde dag naar huis, maar zo nodig blijft u een nacht opgenomen.

 

Op de dag van de operatie komt u al uit bed en in beweging. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.

 

Na een borstvergroting draagt u gedurende tenminste drie weken na de operatie een ondersteunende (sport)beha met voorsluiting. Deze beha kunt u bij ons bestellen. Zo nodig meet dr. Melenhorst ook nog een drukband aan, die aan de bovenzijde van de borsten wordt geplaatst om de borsten naar beneden gedrukt te houden.

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken en met de armen bewegen mag, zolang u geen grote kracht zet. Computerwerkzaamheden zijn voor de genezing geen probleem. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten of zware boodschappentassen dragen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na 3 maanden. Op dat moment wordt bekeken of er nog een aanvullende behandeling met lipofilling uit te voeren. Dit hangt af van het bereikte volume, van de symmetrie en van de contour en egaliteit van de borsten.