De operatie lipofilling

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan. Hierbij wordt precies gekeken welk gebied behandeld moeten worden en in welke mate.

 

Afhankelijk van de plaats of uitgebreidheid vindt lipofilling plaats onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose.

 

De eerste stap in het proces is liposuctie, het wegzuigen van onderhuids vet. U kunt zelf aangeven waar u het vet graag zou willen missen. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, vindt er via een mini-steekgaatje door de huid infiltratie met liposuctievloeistof plaats. Deze vloeistof maakt het egaal afzuigen van vet mogelijk, maar zorgt ook voor locale verdoving en bevat een middel dat bloeduitstorting beperkt. Na het oogsten ondergaat het weggezogen vet een behandeling, waardoor alleen de beste vetcellen overblijven. Deze worden gebruikt voor de lipofilling. Nu wordt ook op de gewenste plaats van de lipofilling een insteekopeningetje gemaakt in de huid. Dit biedt toegang voor een zeer dunne canule, waarmee de vetcellen worden geïnjecteerd op de gemarkeerde plaatsen. Nadat het gewenste resultaat is bereikt, worden alle insteekopeningetjes met een hechting gesloten.

 

Na de operatie

U kunt op de dag van de operatie weer naar huis. Het is normaal dat de operatiegebieden beurs en gezwollen kunnen aanvoelen. Soms lekt er een beetje vloeistof uit de wondjes, dit is normaal. De zwelling na de operatie kan enkele weken aanhouden.

 

Op de dag van de operatie mag u meteen in beweging te komen. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Vermijd schuif- en drukkrachten op de behandelde gebieden tenminste zes weken. Masseer de met lipofilling behandelde gebieden niet, dit zou het resultaat negatief kunnen beïnvloeden. De vetcellen moeten eerst goed ingroeien op hun nieuwe plaats.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na drie tot zes maanden om samen het eindresultaat te evalueren.