Oorcorrectie

Overweegt u een correctie van uw oren? Maak een afspraak met Dr. Wynand Melenhorst voor een persoonlijk en op maat gemaakt advies.

 

Over de oorcorrectie

Afstaande oren, flaporen en zeiloren: allemaal termen om een standsafwijking van het oor te beschrijven. Er is een grote variatie in de vorm van onze oren. Vaak ervaren mensen het als storend, als de oren te ver van het hoofd afstaan. Soms mist de plooi in de oorschelp (de zogenaamde antihelix) en soms is de "kom" van het oor"(de zogenaamde concha) te diep. Deze verschijningsvormen zijn vrijwel altijd het gevolg van een aangeboren afwijkende vorm van het kraakbeen van de oorschelp. Naast de oorschelp kan ook de grootte of vorm van de oorlel een reden zijn voor een correctie. Dit betreft dan een aanpassing van de huid van het oor. Combinaties van huid- en kraakbeenaanpassing zijn meestal nodig voor een goed resultaat.

 

Een correctie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar, omdat op die leeftijd de oren al 90% van hun uiteindelijke groei hebben doorgemaakt. Het beste is om te wachten tot een leeftijd dat het kind zelf kan meebeslissen over de "noodzaak" van een operatie. Het blijft uiteindelijk een cosmetische ingreep, al kan het grote impact op iemand's gevoel en functioneren hebben.

Ook op volwassen leeftijd kan een flapoorcorrectie worden uitgevoerd. 

 

Voor de operatie

In het eerste gesprek met Dr. Melenhorst bespreekt u wat u stoort aan uw oren. Dr. Melenhorst zal uw oren onderzoeken en er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. U krijgt uitleg over wat u kunt verwachten van een correctie.