Ganglion / Mucoïdcyste

Hieronder leest u informatie over het ganglion van de hand en de verschillende behandelmogelijkheden. Maak een afspraak maken met Dr. Wynand Melenhorst voor een persoonlijk advies. 

 

Over het ganglion van de hand / mucoïdcyste

Het ganglion van de hand is een gladde, ronde of ovale knobbel aan de bovenkant of onderkant van de vinger of handpalm. Het ganglion van de hand wordt ook wel mucoïdcyste genoemd, en is direct onder de huid gelegen. De cyste is gevuld met gelei-achtig vocht. Het ganglion ontspringt uit een gewricht of uit een peeskoker. Hoewel het een goedaardige aandoening is, kan het veel klachten veroorzaken zoals pijn of bewegingsbeperking. De uiterlijke verschijning van het ganglion kan cosmetisch bezwaarlijk zijn.

 

De meestvoorkomende plek voor een ganglion aan de vinger is aan de rugzijde, bij het gewericht net onder de nagel (zie figuur 1). Vaak is onderliggende slijtage van het gewricht de oorzaak van het ganglion. Hierbij kan er sprake zijn van een haakvormig uitsteeksel van het gewricht, een osteofyt (zie figuur 2). De cyste drukt op het nagelbed, waardoor er de mogelijkheid bestaat dat er een deuk in de nagel komt (zie figuur 3). Soms is het ganglion aan de buigzijde van een vinger gelegen. Dit kan halverwege de vinger zijn, maar ook de in de handpalm. In die gevallen gaat de cyste uit van de peeskoker (peesschede). Ganglions kunnen in alle vingers voorkomen. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Het ganglion kan in grootte toenemen en afnemen. Ook kan het ganglion spontaan “leeglopen”. Soms gebeurt dit door de huid heen, als de huid door de spanning van de cyste dun is geworden.

 

De diagnose stelt dr. Melenhorst op basis van uw klachtenpatroon en op lichamelijk onderzoek. Of er sprake is van een onderliggende oorzaak in een gewricht van de vinger, kan met een röntgenfoto worden bekeken. Bij twijfel over de aard van de zwelling kan een echo-onderzoek uitsluitsel bieden.

Figuur 1. Ganglion / mucoïdcyste

Het ganglion is gelegen onder de nagel, ter hoogte van het vingergewricht.


Figuur 2. Onderliggende slijtage van het gewricht

Aan de bovenzijde is het botuitsteeksel, de zogenaamde osteofyt, goed te zien. Dit is een uiting van de slijtage (artrose) van het gewricht. Het draagt bij aan het ontstaan van de cyste. Bij het uitnemen van het ganglion wordt ook deze osteofyt verwijderd.


Figuur 3. Nagelafwijking door de cyste

Als gevolg van de cyste ontstaat druk op het nagelbed. Hierdoor kan de nagel vervormen. Wanneer het ganglion is verwijderd, verdwijnt de druk op het nagelbed. Meestal groeit de nagel erna weer normaal uit.


Omhoog