Schaamlipverkleining

Overweegt u een schaamlipverkleining? Hieronder vindt u informatie over de behandeling. Maak een vrijblijvende afspraak maken met Dr. Melenhorst en laat u persoonlijk adviseren.

Over de schaamlipverkleining

De vorm of grootte van de schaamlippen kan leiden tot fysieke of esthetische klachten. Soms gaat dit gepaard met een gevoel van schaamte. Een schaamlipverkleining, ook wel labiareductie of labiaplastiek genoemd, kan uitkomst bieden.

 

Wanneer we het hebben over schaamlippen, maken we onderscheid tussen de buitenste schaamlippen (labia majora) en de binnenste schaamlippen (labia minora) (zie Figuur 1). Meestal zijn er klachten van de binnenste schaamlippen. Dit kan enkelzijdig en dubbelzijdig voorkomen. De meest gehoorde klacht is dat de schaamlippen te veel naar buiten steken. Daarbij kunnen de binnenste schaamlippen als geheel vergroot zijn, maar meestal is alleen het middelste gedeelte vergroot. In sommige gevallen is er huidoverschot aan de bovenzijde, rondom de clitoris: het preputium. Vaker is juist ook de onderzijde van de onderste schaamlippen betrokken: de zogenaamde fourchette. Voor een succesvolle schaamlipverkleining is het van belang om te benoemen welk gedeelte van de schaamlippen klachten veroorzaakt.

 

Wanneer zijn schaamlippen te groot?

Schaamlippen bestaan er in vele soorten en maten (zie Figuur 2). Wanneer is er sprake van te grote schaamlippen? Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de afmetingen van de schaamlippen tussen mensen enorm verschillen. Toch heeft niet iedereen klachten van grote schaamlippen. Ook verschilt het per cultuur hoe er wordt gekeken naar de afmeting van de schaamlippen. We kunnen vaststellen dat er geen “normale maat” schaamlip bestaat. Het is een erg persoonlijke kwestie of schaamlippen als “te groot” worden bestempeld. In de praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen twee groepen:

 

1De grootte van de schaamlippen is de directe oorzaak voor lichamelijke klachten, zoals irritatie of pijn bij het dragen van een strakke broek, fietsen, sporten of tijdens sexueel contact.

2: De grootte of vorm van de schaamlippen is esthetisch ongewenst.

 

Dr. Melenhorst is een ervaren plastisch chirurg en beoordeelt aan de hand van een uitgebreid gesprek en analyse of er tot een behandeling kan worden overgegaan.

 

Voor de operatie

In het eerste gesprek met dr. Melenhorst bespreekt u uw klachten en wensen. Hierbij is het belangrijk dat u goed aangeeft wat u van de ingreep verwacht. Dr. Melenhorst informeert u over de mogelijkheden voor uw situatie.

Figuur 1. Schematisch overzicht van de schaamstreek

De meerderheid van de schaamlipcorrecties behandelt de binneste schaamlippen: de labia minora.


Figuur 2. Variaties in schaamlippen

Deze figuur komt uit een online onderzoek, waarbij vrouwen werd gevraagd om een foto van de eigen schaamstreek in sturen. Het onderzoek bevestigt wat ook uit wetenschappelijke studies blijkt: er bestaat een grote variatie in de afmetingen van de schaamlippen.


Omhoog