Over de operatie borstreconstructie

Voor de operatie

In het eerste gesprek met Dr. Melenhorst bespreekt u uw verwachtingen ten aanzien van een borstreconstructie en doorloopt u samen de mogelijkheden. Deze zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de methode van de borstkankerbehandeling, de noodzaak tot nabestraling, de afmetingen van de borst en vanzelfsprekend uw wensen. In het consult worden de afmetingen van beide borsten opgenomen en er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Neem uw partner of een vriend(in) mee naar het gesprek. Twee horen en vragen meer dan één.

 

In het gesprek komt aan bod waar de littekens komen, wat de risico’s van de ingreep zijn, en wat u kunt verwachten ten aanzien van herstel en eindresultaat. Dr. Melenhorst neemt tijd om uw vragen te beantwoorden.

 

Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen en infectie zo klein mogelijk te maken.

 

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan op uw lichaam. Bij de eerste operatie (het plaatsen van de expander) doet hij dit in overleg met de chirurg, die in dezelfde operatie de borstkanker zal verwijderen. De plaats van het litteken ligt soms midden (dwars) op de borst, als de tepel moet worden verwijderd. Wanneer de tepel kan worden behouden, is de incisie soms precies aan de onderrand van de tepelhof en soms in de onderplooi van de borst. Bij de tweede operatie gebruikt dr. Melenhorst het bestaande litteken om de expander te vervangen voor de prothese.

 

De borstreconstructie met het plaatsen van een expander vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 70 minuten. Deze tijd komt bovenop de tijd die de chirurg nodig heeft om de borstkanker te verwijderen. Het vervangen van de expander voor de prothese duurt ongeveer 50 minuten.

 

U ontvangt voorafgaand aan de operatie via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken.

 

Dr. Melenhorst start met zijn deel van de operatie op het moment dat de chirurg de borstkanker heeft verwijderd. Op dit moment is er een lege huidzak, aangezien het borstweefsel compleet is uitgenomen. Dr. Melenhorst begint met het losmaken van de onderrand van de grote borstspier (pectoralis major). Vervolgens wordt de spier naar boven toe opgelicht, waarbij deze aan de bovenzijde vast blijft zitten. Zo ontstaat een ruimte waarin de expander kan worden geplaatst (zie figuur 1). Wanneer wordt gekozen voor een prepectorale reconstructie, dan is het niet nodid de grote borstspier los te maken. De tissue expander wordt onder de meest strenge hygiënevoorschriften uit de verpakking gehaald en geplaatst. De juiste positie wordt gecontroleerd, ook door de operatietafel in zitstand te brengen. Afhankelijk van de situatie wordt er een matje geplaatst, om ook de onderzijde van de expander een extra laag van bedekking te geven (zie figuur 2, zie figuur 3). Na het achterlaten van een drain wordt de huid met een oplosbare hechtdraad gesloten.

 

Tijdens controle bezoeken op de polikliniek kan op geleide van een magneet het vulreservoir van de expander veilig worden bereikt, door met een naald door de huid te prikken. De expander wordt in meerdere bezoeken langzaam gevuld tot de gewenste afmetingen. Meestal kost dit proces 4-8 weken.

 

In de tweede operatie, die plaatsvindt tenminste 3 maanden na de laatste keer dat de expander werd gevuld, wordt de expander vervangen door de prothese. De maat van de prothese bepaalt u samen met dr. Melenhorst en hangt af van de mate van vulling van de expander. De prothese komt in hetzelfde vlak te liggen als de expander, dus gedeeltelijk onder de spier en gedeeltelijk onder het matje. Doordat deze ruimte al bestaat, is het herstel na deze operatie minder zwaar dan na de eerste ingreep.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft tenminste 1 nacht opgenomen. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. De drain blijft meestal een week op zijn plaats.

 

Op de dag van de operatie komt u al uit bed en in beweging. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.

 

Meestal luidt het advies om tenminste twee weken geen beha te dragen, om zo onnodige druk op de kwetsbare borsthuid te voorkomen. Een strak hemdje is geen probleem.

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken en met de armen bewegen mag, zolang u geen grote kracht zet. Computerwerkzaamheden zijn voor de genezing geen probleem. Het is niet vreemd dat activiteiten met de armen gevoelig zijn, vooral als tijdens de operatie de borstspier deels is losgemaakt. Dit veroorzaakt enige spierpijn. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten of zware boodschappentassen dragen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. In het geval van de eerste operatie wordt dan een schema gemaakt om de expander wekelijks of om de week te vullen. Dit gaat met 50-100 cc per keer.

Figuur 1. Expander plaatsing onder de spier (zij-aanzicht)

Het implantaat wordt aan de bovenzijde bedekt door de grote borstspier, de pectoralis major.


Figuur 2. Plaatsing onder spier en matje (zij-aanzicht)

Het implantaat is aan de bovenkant bedekt door spier, en aan de onderkant door het matje.


Figuur 3. Plaatsing onder de spier en matje

Na de operatie ligt de expander of de prothese aan de bovenzijde onder de borstspier en aan de onderzijde onder het matje. Hierdoor is er na de huid nog een extra laag die het implantaat bedekt en beschermt.


Omhoog