Over de latissimus dorsi (LD) borstreconstructie

Voor de operatie

In het eerste gesprek met Dr. Melenhorst bespreekt u uw verwachtingen ten aanzien van een borstreconstructie en doorloopt u samen de mogelijkheden. Deze zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de methode van de borstkankerbehandeling, de noodzaak tot nabestraling (radiotherapie), de afmetingen van de borst en uw wensen. In het consult worden de afmetingen van beide borsten opgenomen en er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Neem uw partner of een vriend(in) mee naar het gesprek. Twee horen en vragen meer dan één.

 

In het gesprek komt aan bod waar de littekens komen, wat de risico’s van de ingreep zijn, en wat u kunt verwachten ten aanzien van herstel en eindresultaat. Dr. Melenhorst neemt tijd om uw vragen te beantwoorden.

 

Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen en infectie zo klein mogelijk te maken.

 

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan op uw lichaam.

 

De borstreconstructie met de LD spier duurt ongeveer 2,5 uur.

 

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Het eerste gedeelte van de operatie vindt plaats in buikligging of in zijligging. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, wordt een incisie gemaakt in de rughuid op geleide van de tekening. De LD spier wordt volledig losgemaakt van de omgeving, behalve van de bloedvaten die vanuit de oksel in de spier lopen. Dit maakt het mogelijk om de spier (met huideiland) te verplaatsen. Om de borstzijde te bereiken, wordt er een onderhuidse vebindingsholte gemaakt van de borst naar de rug. Via deze route kan de spier naar voren worden verplaatst. Als dat is gebeurd, wordt de wond aan de rugzijde gesloten en er worden twee wonddrains achtergelaten. Hierna wordt u in rugligging gebracht. De borstprothese wordt onder de meest strenge hygiënevoorschriften uit de verpakking gehaald en op de juiste plaats in de borst geplaatst. De LD spier met huideiland wordt over de prothese heen gelegd en op de juiste positie vastgehecht. De juiste positie van de prothese wordt gecontroleerd, ook door de operatietafel in zitstand te brengen. Zo kan dokter Melenhorst beoordelen of er optimale symmetrie is bereikt tussen beide borsten. Tenslotte wordt de huid met een oplosbare hechtdraad in lagen gesloten en worden er hypoallergene pleisters geplakt over de wonden. Ook aan de borstzijde wordt een drain achtergelaten.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en de operatiegebieden gaat (zie Figuur 1).

 

De dag na de operatie komt u uit bed en in beweging. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.

 

Na de borstreconstructie draagt u gedurende drie weken een ondersteunende (sport)beha. U kunt de sportbeha bestellen via het secretariaat van dr. Melenhorst. Als u de beha zelf bestelt, dan dient u deze mee te nemen op de dag van de operatie.

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging te blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken en met de armen bewegen mag, zolang u geen grote kracht zet. Computerwerkzaamheden zijn voor de genezing geen probleem. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten of zware boodschappentassen dragen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om het eindresultaat te beoordelen en te beslissen of er nog aanvullende ingrepen nodig zijn. Hierbij kunt u denken aan een tepelreconstructie of een symmetriserende correctie van de niet-geopereerde borst.

Figuur 1

Situatie na de operatie. De naar voren gebrachte LD spier met huideiland bedekken de onderliggende prothese en beschermen deze (Over de LD spier ligt nog de eigen borsthuid, die hier voor het overzicht doorschijnend is gemaakt).


Omhoog