Ganglion pols

Hieronder leest u informatie over de aandoening en over de verschillende behandelmogelijkheden.  Maak een afspraak met Dr. Wynand Melenhorst voor een analyse van uw klachten.

 

Over het ganglion van de pols

Het ganglion van de pols uit zich als een gladde en ronde knobbel aan de bovenkant of onderkant van de pols. De knobbel is een onderhuidse cyste, gevuld met geleiachtig vocht. Het ganglion ontspringt uit een gewricht of uit een peeskoker. Het is een goedaardige aandoening, maar kan veel klachten veroorzaken. Meestal is het ganglion aan de rugzijde van de pols gelegen (zie figuur 1), maar het kan ook aan de buigzijde voorkomen (zie figuur 2).

 

De typische klacht van een ganglion is pijn, die toeneemt bij belasting en beweging. Soms is er sprake van krachtsverlies. Het ganglion kan in grootte toenemen en afnemen. Ook kan het ganglion spontaan “leeglopen”. Toch keert het ganglion vaker wel dan niet terug. Het ganglion kan het dagelijks functioneren fors belemmeren.

 

De oorzaak van het ganglion is niet altijd duidelijk. Vaak speelt slapte in de gewrichtskapsels een belangrijke rol. Dit uit zich door zeer beweeglijke gewrichten en wordt hyperlaxiteit genoemd. Overbelasting is een bijdragende factor. Sommige ganglions verdwijnen dan ook met rust. Het ganglion komt geregeld beiderzijds voor.

 

De diagnose stelt dr. Melenhorst op basis van uw klachtenpatroon en op lichamelijk onderzoek. Als er de verdenking is op een onderliggende oorzaak in het polsgewricht, laat dr. Melenhorst een röntgenfoto maken. Bij twijfel over de aard van de zwelling kan een echo uitsluitsel bieden.

Figuur 1. Ganglion pols, rugzijde

Voorbeeld van een ganglion aan de rugzijde van de pols.


Figuur 2. Ganglion pols, buigzijde

Voorbeeld van een ganglion aan de buigzijde van de pols.


Omhoog