Ziekte van Quervain

Hieronder vindt u algemene informatie over de ziekte van Quervain. Maak een afspraak met Dr. Melenhorst voor een analyse van uw klachten en persoonlijk advies over de behandelmogelijkheden.

 

Over de ziekte van Quervain

De ziekte van Quervain uit zich door pijnklachten aan de duimzijde van de pols. De pijn kan daarbij uitstralen naar de duim of de onderarm. Bewegingen van de pols of duim kunnen de pijn verergeren, vooral bij krachtig grijpen en draaien. Soms gaan de klachten gepaard met een doof gevoel over de rugzijde van de duim en wijsvinger. Ook kan er ter plaatse van de pols een cyste ontstaan.

 

De klachten zijn het gevolg van beknelling van de strekpezen in de peeskoker. De beknelling ontstaat door irritatie of ontsteking van de pezen, waardoor deze zwellen en niet goed meer in de peeskoker passen (zie figuur 1). Quervain komt vaker voor bij vrouwen, mensen met diabetes, fanatieke sporters of bij mensen die de duim en pols intensief belasten tijdens het werk. Het komt geregeld beiderzijds voor.

 

De diagnose stelt dr. Melenhorst op basis van uw klachtenpatroon en op lichamelijk onderzoek. Er is geen aanvullend onderzoek nodig.

Figuur 1. Ziekte van Quervain

De oorsprong van de ziekte van Quervain is gelegen in de peeskoker aan de duimzijde van de pols. Door irritatie of ontstekingen aan de pezen is er niet genoeg ruimte in de peeskoker en ontstaan pijnklachten.


Omhoog