Hoe kies je een plastisch chirurg?

Iedereen wil behandeld worden door de beste plastisch chirurg van Nederland. Maar een "ware" ranglijst bestaat niet en het is niet mogelijk om zo'n ranglijst te maken. Want: wat betekent het om "de beste" te zijn? Gaat het alleen om het operstieresultaat? Of gaat het om het luisteren en communiceren? Staat veiligheid centraal en de juiste nazorg bieden? Of gaat het om de aandacht en persoonlijk contact? Sommige artsen richten zich op 1 deelgebied binnnen hun beroep om daarin te specialiseren. Andere artsen kiezen er bewust voor om heel breed georienteerd te blijven en zo diverse operatietechnieken paraat te hebben. Uiteindelijk is het dus erg persoonlijk wie de "beste" plastisch chirurg is.

 

In Nederland zijn de opleidingseisen voor plastisch chirurgen streng en het is noodzakelijk om jaarlijks na te scholen om de registratie als plastisch chirurg te behouden. Daarom kunt u in Nederland vrijwel altijd rekenen op de vakbekwaamheid van een plastisch chirurg. Toch zijn er tips om de voor u de beste plastisch chirurg te vinden. 

 

1. Controleer of de arts daadwerkelijk plastisch chirurg is. Dit kunt u vinden in het BIG register. BIG staat voor: Beroepen in de gezondheidszorg. U kunt zoeken op het BIG nummer van de arts of op enkele persoonsgegevens.

 

2. Kijk of de arts lid is van beroepsvereniging(en). Lidmaatschap laat zien dat de arts betrokken is bij de ontwikkelingen op zijn of haar vakgebied. Ook kunnen alleen artsen lid worden van een beroepsvereniging als zij een normale professionele staat van dienst hebben. In het geval van ernstige incidenten kunnen lidmaatschappen van beroepsverenigingen worden beëindigd.

Voorbeelden zijn de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).

 

3. Onderzoek of er ervaringen van anderen zijn met deze arts. U kunt uw huisarts vragen, familie of vrienden raadplegen, patiëntenfora bezoeken, of beoordelingswebsites bekijken. Zo is door de overheid de Zorgkaartnederland ingericht, waar patienten hun ervaringen met zorgverleners in Nederland kunnen delen. 

 

4.Bestudeer of de instelling, waar de plastisch chirurg werkt, een goede reputatie heeft. Gaat het om een ziekenhuis, grote privé-kliniek of kleine praktijk? Voldoet de instelling aan overheidscriteria voor veiligheid? U kunt hier informatie over vinden door te kijken naar keurmerken. Denk bijvoorbeeld aan het ZKN keurmerk.

 

5. Vraag tijdens het consult met de plastisch chirurg naar zijn of haar specifieke ervaring op het vakgebied. Dus: "Hoeveel borstvergrotingen heeft u het afgelopen jaar uitgevoerd?". Of: "Kunt u mij voorbeelden laten zien van ooglidcorrecties, die door u zijn uitgevoerd?"

 

6. Zoek op Google naar de arts. Mogelijk vindt u daar ervaringen met deze arts die uw keuze beïnvloeden.Maak een afspraak