Plaveiselcelcarcinoom (PCC)

Dr. Melenhorst is zeer ervaren in de behandeling van huidkanker. Hij werkte als plastisch chirurg ondermeer in Australië, waar huidkanker nog veel vaker voorkomt dan in Nederland. Maak hier een afspraak met Dr. Melenhorst.

 

Over het plaveiselcelcarcinoom (PCC)

Het PCC is een agressieve vorm van huidkanker. Er wordt geschat dat 1 op de 15 Nederlanders in zijn of haar leven een PCC krijgt. Het PCC maakt ongeveer 10% uit van alle huidkankers in Nederland. Daarmee komt het een stuk minder vaak voor dan het BCC, dat 80% van de huidkanker uitmaakt.

 

Nog meer dan bij het BCC ontstaan vrijwel alle PCC's als langetermijn gevolg van UV-schade, door de zon of zonnebank. De belangrijkste maatregel ter voorkoming van het krijgen van een PCC is dan ook bescherming tegen UV-straling. PCC's komen veel aker voor op lichaamsdelen die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handrug, de onderarmen. Het PCC komt bij mannen tweemaal zo vaak voor als bij vrouwen. Het treedt meestal op bij vorderende leeftijd.

Sommige andere omstandigheden kunnen zorgen voor het ontstaan van BCC's. Denk hierbij aan immuun-onderdrukkende therapie bij mensen die een orgaantransplantatie ondergingen.

 

DE DIAGNOSE

De meeste PCC's presenteren zich als een kratervormige en ulcererende (zwerende) huidafwijking (zie Figuur 1). Het met zekerheid stellen van de diagnose PCC kan echter alleen aan de hand van weefselonderzoek onder de microscoop (PA onderzoek). Dit kan met een biopt (een kleine hapje weefsel uit de huidafwijking) of met een complete excisie (volledig verwijderen van de huidafwijking; zo kan ook worden onderzocht of de snijranden tumorvrij zijn).

 

BEHANDELINGEN 

Er is een aantal verschillende behandelingen mogelijk voor het PCC, maar de meest toegepaste en best bewezen therapie is het operatief verwijderen van de huidkanker. In sommige gevallen is radiotherapie (bestraling) een geschikt alternatief. Naast het verwijderen van de huidkanker, is het soms nodig om lymfeklieren te verwijderen. Dit hangt af van de grootte en uitgebreidheid van de huidkanker.

 

Dr. Melenhorst is expert op het gebied van de operatieve behandeling van huidkanker in het gezicht. In zijn operaties gaat het altijd om het totaal verwijderen van de huidkanker en:

 

1) Behoud van functie.

 

Denk aan een huidkanker op het onderooglid of lip. Het verwijderen van deze huidkanker kan ervoor zorgen dat het oog niet goed meer sluit of dat de lip niet goed meer functioneert. Door het gebruik van verschillende plastisch chirurgische technieken van weefselverplaatsing is een reconstructie meestal goed mogelijk.

 

2) Behoud van vorm = cosmetisch resultaat.

 

Zorgen voor een onopvallend litteken, door precieze planning (bijv. in een bestaande plooi van het gezicht) en door verfijnde operatietechnieken, is noodzakelijk voor een goed cosmetisch resultaat. Andersom kan een verkeerd gekozen operatietechniek zorgen voor een dramatisch en verminkend effect op het uiterlijk. 

 

VOOR DE OPERATIE

In een poliklinisch gesprek met Dr. Melenhorst bespreekt hij met u welke behandelingen er mogelijk zijn in uw situatie. Hij geeft daarbij aan wat u kunt verwachten van herstel en uiteindelijke resultaat. Meestal is een behandeling in 1 operatie klaar, maar soms zijn er meerdere ingrepen nodig. Neem gerust uw partner of een bekende mee naar het gesprek. Twee vragen meer dan één.

 

DE OPERATIE

De meerderheid van PCC operaties vinden plaats onder plaastelijke verdoving, zelden is er algehele narcose nodig. Veelvoorkomende operatietechnieken zijn excisie van de huidkanker, en erna:

 

* Sluiten van de wond door het hechten van de huid.

 

* Sluiten van de wond met een huidtransplantatie. Dit huidtransplantaat wordt verkregen van een plaats waar de huid lijkt op de te vervangen huid. 

 

* Sluiten van de wond door het opschuiven van naastgelegen huid. Dit wordt ook wel een transpositie van de huid, of transpositielap, genoemd.

 

Elke verwijderde huidkanker wordt gestuurd voor microscopisch onderzoek. Zo kan de diagnose (her)bevestigd worden. Bovendien worden de snijranden onderzocht. Mocht er onverhoopt nog resttumor in de snijrand zijn, dan is meestal een extra operatie nodig om alsnog tumorvrije snijranden te krijgen. De kans hierop is in het gezicht rond de 5% en op de rest van het lichaam 1%.

Figuur 1

Voorbeeld van een plaveiselcelcarcinoom (PCC) van de onderlip, dat zich uit als een zwerende (ulcererende) tumor.


Omhoog