De operatie buikwandcorrectie

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u eventuele vragen stellen. Daarna wordt het operatiegebied met behulp van een watervaste stift gemarkeerd (zie figuur 1).

 

De buikwandcorrectie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 120 minuten.

 

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, maakt dr. Melenhorst een incisie in de huid. Dit gebeurt aan de onderzijde van de buik, net boven de schaamstreek. Zo wordt het litteken het minst zichtbaar. De navel wordt omsneden en losgemaakt van de omgeving. Alleen in de diepte zit de navel nog vast aan buikwand. Nu wordt de buikhuid tot aan de ribbenboog losgemaakt van de onderliggende spierlaag. Dit maakt maximale verwijdering van het huidoverschot mogelijk. Heeft u last van wijkende buikspieren? Dan reeft dr. Melenhorst de buikspieren ter versteviging in de middenlijn (zie figuur 2). Het overschot aan huid wordt verwijderd (zie figuur 3). Tenslotte wordt de huid met een oplosbare hechtdraad in lagen gesloten (zie figuur 4). De navel wordt op de nieuwe plek ingehecht en over de wonden worden pleisters geplakt. Door de speciale operatietechniek van dr. Melenhorst is het vrijwel nooit nodig om wonddrains achter le laten.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. In principe wordt u 1 nacht opgenomen. 

 

In de dagen tot weken na de operatie is enige zwelling en bloeduitstorting te verwachten. Soms treedt er in de loop van de weken seroom (wondvocht) op. Tijdens de controle afspraken kan dit worden afgetapt. In de loop van de weken zal het lichaam dit vocht zelf weer opnemen.

 

Op de dag van de operatie mag u al uit bed en in beweging te komen. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept, is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of naar de sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.

 

Na een volledige buikwandcorrectie draagt u gedurende drie weken een elastische buikband. 

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging te blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken is geen probleem. Als de buikspieren gereefd zijn, dan is het normaal dat u enige spierpijn heeft. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten, zware boodschappentassen dragen en ramen wassen. Lichtere activiteiten, zoals een afwas of een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na 3 tot 6 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.

Figuur 1. Planning van de operatie

Voor de operatie wordt de planning van de operatie afgetekend.


Figuur 2. Reven van de buikspieren

Nadat de buikhuid is losgemaakt, kan de onderliggende spierlaag zo nodig worden verstevigd met revende hechtingen.


Figuur 3. Verwijderen van buikhuid

Het maximum aan losgemaakte buikhuid kan nu worden verwijderd. Daarna wordt de wond gesloten.


Figuur 4. Littekens na de operatie

De uiteindelijke positie van het litteken is zo laag mogelijk op de onderbuik. Er is eveneens een litteken rondom de navel.


Omhoog