De operatie mini-buikwandcorrectie

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u eventuele vragen stellen. Daarna bepaalt dr. Melenhorst exact de hoeveelheid huid die verwijderd kan worden en dit wordt met behulp van een watervaste stift gemarkeerd.

 

De mini-buikwandcorrectie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 60 minuten.

 

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, maakt dr. Melenhorst een incisie in de huid. Dit gebeurt aan de onderzijde van de buik, net boven de schaamstreek. Zo wordt het litteken het minst zichtbaar. Het huidoverschot wordt op geleide van de tekening verwijderd.  De huid wordt met een oplosbare hechtdraad in lagen gesloten en over de wonden worden hypoallergene pleisters geplakt. Het is vrijwel nooit nodig om drains (wondslangen) achter te laten.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. U kunt dezelfde dag nog naar huis.

 

Op de dag van de operatie mag u al uit bed en in beweging te komen. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept, is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of naar de sauna is de eerste drie weken niet toegestaan. Een ondersteunende buikband is na een mini-buikwandcorrectie niet nodig.

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken is geen probleem. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten, zware boodschappentassen dragen en ramen wassen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na 3 tot 6 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.