De operatie liposuctie

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan. Hierbij wordt precies vastgelegd welke gebieden behandeld moeten worden, en in welke mate.

 

Liposuctie vindt meestal plaats onder algehele narcose. In het geval van een kleine behandelzone kan de ingreep onder locale verdoving plaatsvinden.

 

Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, vindt er via een mini-steekgaatje door de huid infiltratie met liposuctievloeistof plaats. Deze vloeistof maakt allereerst het egaal afzuigen van vet mogelijk, maar zorgt ook voor locale verdoving en bevat een middel dat bloeduitstorting beperkt. Nadat de vloeistof is ingewerkt, begint het daadwerkelijke afzuigen van het vet op geleide van de voorafgemaakte markeringen. Nadat het gewenste resultaat is bereikt, worden de insteekopeningetjes met een hechting gesloten.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en de operatiegebieden gaat. Vrijwel alle patiënten van dr. Melenhorst kunnen nog dezelfde dag naar huis, maar zo nodig blijft u een nacht opgenomen.

 

Het is normaal dat het operatiegebied beurs en gezwollen aanvoelt. Soms lekt er een beetje vloeistof uit de wondjes, dit is normaal. De zwelling na de operatie kan enkele weken aanhouden.

 

Na een behandeling met liposuctie draagt u gedurende drie weken een drukbroek of drukpak. Dat ondersteunt de weefsels en bevordert genezing.

 

Op de dag van de operatie komt u al uit bed en in beweging. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. De eerste week na de operatie is het belangrijk om in beweging blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken is geen probleem. Na 2 weken mag u alles weer doen wat u gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst terug voor controle. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na drie maanden om samen het eindresultaat te beoordelen.