De operatie: moedervlek verwijderen

De Operatie

Het verwijderen van een moedervlek gebeurt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving. De totale duur van de behandeling is ongeveer 15 minuten.

 

Direct voorafgaand aan de ingreep kunt u eventuele vragen stellen aan dr. Melenhorst. Daarna markeert dr. Melenhorst de moedervlek of moedervlekken met een watervaste stift en tekent precies in het verloop van de huidlijnen af hoe de plek verwijderd moet worden. Dit geeft een zo min mogelijk zichtbaar litteken. De huid wordt gedesinfecteerd en er worden steriele doeken neergelegd. Dr. Melenhorst vertelt duidelijk wanneer de verdoving wordt gezet. Dit gebeurt met een ultradun naaldje. Het injecteren van de verdovingsvloeistof geeft een branderig gevoel, maar is snel achter de rug. Hierna voelt u geen pijn meer. Vervolgens verwijdert dr. Melenhorst de moedervlek(ken). Soms is het nodig om een bloedvaatje dicht te branden. De huid wordt met een dunne hechtdraad gehecht. Er wordt een steristrip (hechtpleistertje) aangebracht ter ondersteuning van de wond.

 

Na de operatie

Na de operatie mag u meteen weer naar huis. De steristrips, die over het wondje zijn geplakt, kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten. U mag douchen en als de sterstrips nat worden, dept u ze erna droog. Ze blijven dan goed zitten. Voor de genezing zijn de steristrips niet noodzakelijk, dus als ze er eerder afgaan is dit geen probleem. Mocht u het vervelend vinden dat de hechtdraadjes zichtbaar zijn, dan kunt u zelf een nieuw pleistertje plakken.

 

Doe de dag van de operatie rustig aan, vermijd intensief sporten in de eerste week na de operatie.


De hechtdraadjes worden na 5 tot 7 dagen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak van ons.

 

Zo lang dat het litteken nog rood van kleur is, en dit duurt tussen de 3 en 12 maanden, vindt er nog littekenrijping plaats. In die periode is het van belang om het litteken te beschermen tegen overmatig zonlicht. Bescherm het met hoge factor zonnebrandcreme.