Fillers: rimpelbehandeling

Bent u op zoek naar meer informatie over fillers? Of denkt u erover om een behandeling met fillers te ondergaan? Hier kunt u meer lezen over de werkzaamheid van fillers en de toepassingen. Dr. Melenhorst kan u er in een vrijblijvend gesprek meer over vertellen.

 

Huidveroudering

Onze huid wordt voortdurend van binnenuit gehydrateerd met hyaluronzuur, een natuurlijke vorm van suiker. Hyaluronzuur houdt vocht vast en zorgt dat onze huid er jeugdig uit blijft zien. Naarmate we ouder worden vermindert de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid. Daardoor wordt de huid droger en vermindert het volume. Rimpels, plooien en oneffenheden verschijnen. In dit proces spelen ook andere factoren een rol, zoals onze voeding, de zwaartekracht, rokengedrag en blootstelling aan de zon.

Over de rimpelbehandeling met fillers

Fillers is de verzamelnaam voor middelen, die kunnen worden geïnjecteerd om volume toe te voegen. Het is dus, zoals de naam al zegt, een vuller.

 

Rimpels en plooien in het gezicht ontstaan door twee oorzaken:

1) Overactiviteit van spieren

2) Slapper wordende huid met verlies van volume

 

Fillers zijn bedoeld voor deze tweede oorzaak van het ontstaan van rimpels en oneffenheden. Met fillers zijn verschillende gebieden te behandelen, om zo een sterk verjongde uitstraling van het gezicht te bereiken. Voorbeelden zijn de lippen, de neus-lippen plooi, de wangen, de kin en de traangootjes.

 

Fillers zijn niet geschikt om rimpels te behandelen, die alleen of voornamelijk door spieractiviteit verschijnen. In die gevallen is een behandeling met Botox aangewezen. Fillers zijn ook geschikt om bijvoorbeeld deukjes en littekens te doen vervagen.

 

Typen fillers

Er zijn twee typen fillers: permanente fillers (1) en niet-permanente fillers (2).

 

1. Permanente fillers zijn niet afbreekbaar en blijven altijd aanwezig op de plaats van injectie. Voorbeelden zijn fillers op basis van siliconen, siliconen-olie, polymethylmethacrylate (PMMA) of polyacrylamide gel. Er kleeft een aantal belangrijke nadelen aan het gebruik van deze permanente, lichaamsvreemde materialen. Op de eerste plaats kunnen er zowel op korte als op lange termijn na de behandeling granulomateuze infecties ontstaan. Dit zijn woekerende zwellingen, die een verminkend effect kunnen veroorzaken op het behandelde gebied. Op de tweede plaats is het behandeleffect permanent. Met andere woorden: als het gezicht in de loop van de jaren verandert, dan verandert het behandelde gebied niet mee. Dit kan storende cosmetische gevolgen hebben.

 

Een positieve uitzondering binnen de groep van permanente fillers is de lipofilling, waarbij lichaamseigen vet wordt geïnjecteerd. Hoewel het hier wel gaat over een vorm van permanente vulling, is het een volledig lichaamseigen stof. Met het veranderen van uw lichaam, verandert het vet verhoudingsgewijs mee. Dus als u aankomt of afvalt, dan geldt hetzelfde voor het behandelde gebied. Dat pakt meestal goed uit. In het geval van een overmatige vulling door lipofilling kan liposuctie (het afzuigen van vet) uitkomst bieden. Bij de andere vormen van permanente fillers zijn er helaas geen makkelijke of littekenloze methoden om overbehandelde gebieden te corrigeren.

 

2. Niet-permanente fillers werken tijdelijk. De meest gebruikte varianten zijn gebaseerd op hyaluronzuur, een lichaamseigen stof. De werkzaamheid van hyaluronzuurfillers is tweeledig. Enerzijds zorgt de hyaluronzuur voor een directe vulling van een deukje of rimpel. Anderzijds trekt de hyaluronzuur, eenmaal op de juiste plek gelegen, in de weken na de injectie vocht aan. Hierdoor ontstaat er extra vulling van het behandelde gebied. De nieuwste generatie hyaluronzuur fillers behoudt zijn effect 12-18 maanden. Het wordt in die periode volledig en op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.

 

Veiligheid

Fillers zijn veilig wanneer de juiste filler wordt toegepast door een gespecialiseerde arts. De belangrijkste les uit de geschiedenis van fillerbehandelingen is dat alleen niet-permanente fillers geschikt en veilig genoeg zijn. Bij de permanente fillers kunnen ook geruime tijd na de behandeling nog ellendige complicaties optreden. Denk hierbij aan infecties, weefselversterf en daardoor een dramatische uitkomst op het uiterlijk.

Dr. Melenhorst maakt uitsluitend gebruik van volledig afbreekbare fillers.

 

Producten

Dr. Melenhorst maakt gebruik van de hyaluronzuurfillers van de Juvederm lijn. Deze fillers zijn het meest gebruikt en best onderzocht op werkzaamheid, duurzaamheid en veiligheid. Daarnaast bevatten de fillers de pijnstiller lidocaïne, waardoor de behandeling nauwelijks pijn doet. Er zijn verschillende diktes aan filler beschikbaar. Afhankelijk van het te behandelen gebied maakt dr. Melenhorst een keuze. Voor het opvullen van diepere deuken van de wangen is bijvoorbeeld een stevigere filler nodig. Voor het opvullen van fijne lijntjes bij de lip is juist een minder stevige filler nodig.

 

Het effect van de fillerbehandeling blijft gedurende 12-18 maanden zichtbaar. Een behandeling met fillers kan probleemloos worden herhaald.

 

Hoeveel filler is nodig?

Welke hoeveelheid van een filler er nodig is voor het gewenste resultaat, verschilt per persoon en per behandelgebied. De hoeveelheid aan filler wordt aangegeven in milliliters (ml). Afhankelijk van het volumetekort of de diepte van een rimpel, is een bepaalde hoeveelheid filler nodig. Van tevoren maakt dr. Melenhorst een gerichte schatting en bespreekt dit met u. Toch is het soms nodig om tijdens de behandeling iets meer of minder te gebruiken. Vanzelfsprekend gebeurt dit in overleg met u.