Over de operatie bovenooglidcorrectie

De operatie

De ingreep vindt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving plaats en duurt ongeveer 30 minuten. Voorafgaand aan de operatie mag u eten en drinken.

 

Dr. Melenhorst bepaalt de precieze hoeveelheid overschot aan huid en/of vet en markeert dit op uw oogleden met een watervaste tekenpen. Het operatiegebied wordt steriel afgedekt. Beide bovenoogleden worden verdoofd. Dit is snel achter de rug en u voelt hierna geen pijn meer. Het huid- en eventuele vetoverschot wordt op geleide van de tekening verwijderd. Daarna past dr. Melenhorst een speciale coagulatietechniek toe, om de natuurlijke plooi in uw ooglid te herstellen. De huid wordt gesloten met een voortlopende hechting en over de uiteinden van de hechtdraad worden hechtpleisters aangebracht.

 

Het grootste deel van het litteken komt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid te liggen en is daardoor niet zichtbaar. Aan de buitenkanten loopt het litteken meestal iets door, tot in de kraaienpootjes. Dit is naderhand nauwelijks zichtbaar.

 

Na de operatie

U kunt, nadat de oogleden gedurende een kwartier zijn gekoeld in de rustruimte, meteen naar huis. Het is normaal dat de oogleden na de ingreep wat dik, blauw en gezwollen zijn. Soms kunt u door de zwelling de oogleden niet direct volledig sluiten, maar dit trekt binnen enkele dagen bij. U mag de dag na de operatie douchen. Wanneer u de hechtpleisters droogdept, blijven deze goed zitten.

 

Als u het prettig vindt, mag u de oogleden ook thuis koelen. Dit doet u alleen gedurende de dag van de operatie, 10 minuten in elk uur dat u wakker bent. Een goede methode is het gebruik van een met water gevulde latex handschoen. Deze vormt zich naar uw gezicht en kunt u na gebruik terugleggen in de koelkast. Zorg er in ieder geval voor dat er geen direct contact is tussen de huid en bevroren koelmateriaal.

 

Het is aan te raden om de eerste week intensief sporten te vermijden. Ook kan het plezierig zijn om de eerste paar dagen een zonnebril te dragen, hiermee voorkomt u het knijpen van de oogleden bij fel licht. Pijnstillers, zoals paracetamol, zijn meestal alleen de eerste dag nodig.

 

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst terug voor controle. De eerste keer is vijf tot zeven dagen na de operatie om de wondgenezing te beoordelen en de hechtingen te verwijderen. Bij normale genezing mag u vanaf dat moment het litteken voorzichtig insmeren met (Vaseline) zalf of crème om het soepel te houden. Ook het gebruik van make-up is bij een genezen huid weer toegestaan. Na ongeveer twee maanden kan het eindresultaat worden beoordeeld.