ALCL en ASIA syndroom

In het nieuws hoor je steeds meer over de mogelijke nadelen van siliconen prothesen. Het gaat dan om de relatie met BIA-ALCL en het ASIA syndroom.

 

BIA-ALCL

Breast Impant Associated - Anaplastic Large Cell Lymphoma, afgekort als BIA-ALCL, is een zeldzame vorm van het Non Hodgkin lymfoom (lymfeklier kanker). Dit lymfoom komt (zonder borstprothesen) voor bij ongeveer 1:500.000 vrouwen per jaar. Het kan zich overal in het lichaam bevinden, waaronder in de borst.

Vrouwen met borstimplantaten hebben een verhoogd risico op ALCL ten opzichte van vrouwen zonder borstimplantaten. De kans dat vrouwen met borstimplantaten ergens in het leven ALCL krijgen blijft echter erg klein. Tegen de tijd dat een vrouw met een borstimplantaat 50 jaar is geworden, is de kans dat zij deze ziekte heeft gekregen ongeveer 1 op 35.000. Dat wordt 1 op 7.000 tegen de tijd dat zij 75 jaar is. BIA-ALCL lijkt vaker voor te komen bij implantaten met een grove ruwing, zogenaamde macro-getextureerde implantaten. Tock komt BIA-ALCL bij alle typen implantaten voor, dus ook bij implantaten met minder ruwe of gladde oppervlaktes en bij polyurethaan-gecoate implantaten. 

Het voelen van een knobbel of pijn of zwelling van de hele borst, die jaren na de operatie optreedt, vereisen nader onderzoek door uw plastisch chirurg.

 

Kijk op de website van de NVPC over een publicatie over de situatie in Nederland in 2018.

 

ASIA

Autoimmune (autoinflammatory) Syndrome Induced by Adjuvants (ASIA) betekent vrijvertaald dat het lichaam een afweerreactie oproept tegen een lichaamsvreemd materiaal. Een voorbeeld daarvan is een reactie van het lichaam op ingebrachte siliconen. Uit onderzoek blijkt dat een klein aantal vrouwen met siliconen borstimplantaten dezelfde soort klachten heeft als die van andere bekende ziekten van het immuunsysteem, zoals reumatoïde artritis, scleroderma en gewrichtsontstekingen. Andere gehoorde klachten zijn vermoeidheid of concentratieproblemen.

 

INVLOED OP DE KEUZE?

 

De belangrijke overheidsinstanties, die gaan over het toepassen van medische middelen (waaronder borstprothesen), zijn van mening dat het veilig is om siliconen prothesen te plaatsen, zowel voor de borstvergroting als voor de borstreconstructie. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk om onderzoek te blijven doen naar de mogelijk nadelige gezondheidseffecten van lichaamsvreemde materialen. Er is een relatie beschreven tussen het hebben van een siliconen borstprothese en het krijgen van lichamelijke klachten of het krijgen van een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Uit de gegevens die nu bekend zijn, is het veilig genoeg om te kiezen voor een prothese. De risico's zijn namelijk klein. 

 

Het belangrijkste advies blijft: indien u geen enkel risico wilt lopen, moet u geen prothese kiezen.

 

Kiest u voor een borstvergroting met lipofilling, dan gaat het om een 100% lichaamseigen materiaal. Dit kan op geen enkele manier een relatie hebben met ALCL of ASIA.