Lipofilling borsten

 

Voor de meeste vrouwen zijn de borsten hét kenmerk van vrouwelijkheid. Het is daarom begrijpelijk dat onvrede met de grootte of vorm van de borsten aanleiding is om een borstvergroting te overwegen.

 

Overweegt u een borstvergroting met lichaamseigen vet door lipofilling? Hieronder vindt u meer informatie over de operatie: lipofilling borsten. Maak een vrijblijvende afspraak met Dr. Melenhorst en laat u persoonlijk adviseren op basis van uw wensen.

 

Over de borstvergroting met lipofilling

De borstvergroting, ook wel mamma-augmentatie genoemd, is een betrouwbare methode om borsten groter en mooier te maken. Het is een van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen ter wereld. Daardoor is er veel kennis en ervaring over de beschikbare operatietechnieken.

 

De reden om voor een borstvergroting te kiezen verschilt per persoon. Meestal ontstaat de wens vanwege aangeboren kleine borsten of door afgenomen borstvolume na zwangerschap of gewichtsverlies. Ook aangeboren borstafwijkingen, zoals bijvoorbeeld tubulaire borsten of verschil in grootte tussen beide borsten, zijn goed met een borstvergroting te behandelen.

 

Tot voor kort werd vrijwel iedere borstvergroting uitgevoerd met een siliconen prothese. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een borstvergroting met volledig lichaamseigen weefsel. Lipofilling is een techniek, waarbij lichaameigen vet wordt getransplanteerd naar de borst. Daarvoor wordt eerst vet afgezogen door liposuctie, bijvoorbeeld van de buik, benen of billen. Dit afgezogen vet wordt behandeld, zodat alleen de beste vetcellen overblijven voor transplantatie. Met behulp van kleine injectie canules wordt het vet in de borst gebracht. In de borst groeien er nieuwe bloedvaatjes in de getransplanteerde cellen, waardoor deze kunnen overleven. Dit proces van ingroeien duurt in totaal enkele weken.

 

Omdat er toenemende zorgen zijn over de relatie tussen siliconen implantaten en het krijgen van BIA-ALCL of ASIA, neemt de vraag naar borstvergroting met lipofilling toe. 


De grote voordelen van deze techniek zijn het gebruik van volledig lichaamseigen weefsel en het minimaliseren van littekens. Er zijn slecht enkele steekgaatjes nodig om het vet te injecteren. Het belangrijkste nadeel is dat er in sommige gevallen een tweede en soms zelfs een derde operatie nodig is om tot het optimale resultaat te komen.

 

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR DEZE TECHNIEK?

De techniek van "vetvulling" is niet geschikt voor alle borsten. Wanneer de wens bestaat om meer dan twee cupmaten te vergroten, is dit met lipofilling moeilijk haalbaar, ook al zullen sommige klinieken deze "belofte" wel doen! Het is realistisch om een borst 1 tot 2 cupmaten te vergroten met lipofilling. Lipofilling van borsten, die erg hangen of veel huidoverschot hebben (bijvoorbeeld na fors gewichtsverlies), is geen geschikte optie. Opvullen met vet kan het overschot van huid namelijk niet corrigeren. In die gevallen is een borstlift techniek nodig. Tenslotte is het met lipofilling moeilijk, zo niet onmogelijk, om de borst van vorm te veranderen. Een prothese, die van zichzelf een bepaalde vorm heeft, kan de borstvorm sturen. Lipofilling, het inspuiten van vet, verandert de borstvorm niet, maar vult de bestaande borstvorm.

 

De "ideale borst" voor een vergroting met vet is een borst, die van vorm goed is, maar "te leeg" is. Dus: de bestaande borsthuid is goed van kwaliteit, de borstvorm is in principe goed, maar de vulling van de borst is onvoldoende. Door het toevoegen van lichaamseigen vet wordt de borst (weer) gevuld of voller gemaakt. Vaak is de techniek zeer succesvol bij vrouwen met een relatief kleinere borst (cup A of cup B). Meestal kiezen jonge vrouwen met een mooie, maar kleine borst voor deze ingreep, of vrouwen die na de zwangerschap / borstvoeding een legere borst hebben over gehouden.

 

Voor de operatie: LIpofilling borsten

In het eerste gesprek met Dr. Melenhorst bespreekt u uw wensen en doorloopt u samen de mogelijkheden. Neem gerust uw partner of vriendin mee naar het gesprek. Twee horen en vragen meer dan één.

 

De afmetingen van beide borsten worden opgenomen. Er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Met behulp van pasprothesen, die u in uw beha stopt, kunt u zien welke toevoeging van volume nodig is voor een door u gewenst en bij u passend resultaat. Hierdoor kan dr. Melenhorst met u bespreken of een borstvergroting met lipofilling voor us situatie geschikt is.

 

In alle gesprekken komt aan bod waar de littekens komen, wat de risico’s van de ingreep zijn, en wat u kunt verwachten ten aanzien van herstel en eindresultaat. Dr. Melenhorst neemt tijd om uw vragen te beantwoorden. Indien u voor de operatie kiest, dan tekent u het informed consent formulier. Hiermee geeft u aan dat u goed bent geïnformeerd over de borstvergroting, over de risico’s en mogelijke complicaties.

 

Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen en infectie zo klein mogelijk te maken. Roken heeft daarnaast zeer schadelijke effecten op het goed kunnen ingroeien van de van de getransplanteerde vetcellen.