De operatie borstvergroting

De operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Melenhorst en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan op uw borst. Het is normaal dat u gespannen bent voor de operatie. Dr. Melenhorst en zijn operatieteam hebben veel ervaring en doen er alles aan om u gerust te stellen.

 

De borstvergroting vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 60 minuten.

 

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, wordt een incisie gemaakt in de huid. Meestal gebeurt dit in de onderplooi van de borst. Het litteken komt hierdoor goed verborgen te liggen (zie figuur 1). Na het openen van de huid creëert dr. Melenhorst de “pocket”: het vlak waarin de borstprothese moet worden geplaatst. Vervolgens wordt de borstprothese onder de meest strenge hygiënevoorschriften uit de verpakking gehaald en in de “pocket” gebracht. De juiste positie van de prothese wordt gecontroleerd. Tenslotte wordt de huid met een oplosbare hechtdraad in lagen gesloten en worden er pleisters geplakt over de wonden. Er wordt geen drains (wondslang) achtergelaten. De ondersteunende beha krijgt u meteen aan.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr. Melenhorst komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. Vrijwel alle patiënten van dr. Melenhorst kunnen nog dezelfde dag naar huis, maar zo nodig blijft u een nacht opgenomen.

 

Op de dag van de operatie komt u al uit bed en in beweging. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.

 

Na een borstvergroting draagt u gedurende tenminste twee weken na de operatie dag en nacht een ondersteunende beha met voorsluiting. Deze beha kunt u bij ons bestellen.

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken en met de armen bewegen mag, zolang u geen grote kracht zet. Computerwerkzaamheden zijn voor de genezing geen probleem. Het is niet vreemd dat activiteiten met de armen gevoelig zijn, vooral als tijdens de operatie de borstspier deels is losgemaakt. Dit veroorzaakt enige spierpijn. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten of zware boodschappentassen dragen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.

Figuur 1. Plaats van het litteken.

Er zijn drie methoden om de huid te openen en een prothese in te brengen. Meestal wordt de onderplooi van de borst gebruikt. Bij een gelijktijdige borstlift kan een incisie rondom de tepel een goed alternatief zijn. De incisie via de oksel is minder geschikt en gebruikt dr. Melenhorst niet.


Omhoog