Botox®: rimpelbehandeling

Overweegt u een behandeling of bent u op zoek naar meer informatie over Botox®? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en maak een vrijblijvende afspraak met Dr. Wynand Melenhorst voor een persoonlijk advies.

 

Over de rimpelbehandeling met Botox®

Botox® is een merknaam voor Botuline toxine type A, de werkzame stof van het geneesmiddel. Botuline toxine is een natuurlijk voorkomend eiwit en wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. De werking van Botox® berust op het blokkeren van de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, waardoor de behandelde spier minder krachtig wordt.

 

Rimpels en plooien in het gezicht ontstaan door twee oorzaken:

1) overactiviteit van spieren 

2) een slapper wordende huid met verlies van volume 

 

Botox® kan heel gericht de rimpels vervagen, die ontstaan door overactiviteit van de mimische spieren. Bekende voorbeelden zijn de fronsrimpel, lachrimpels (kraaienpootjes) en voorhoofdsrimpels. Botox® vermindert de spierspanning, waardoor de rimpels vervagen. De mimiek verzacht en er treedt een ontspannen gevoel op. Na drie tot zes maanden herstelt de spieractiviteit volledig. De werking is dus tijdelijk.

 

Botox is niet geschikt voor plooien of groeven, die zijn ontstaan door een minder elastische huid of volumerverlies. Denk hierbij aan de traangootjes, de neus-lippen plooi en de lippen. Voor deze gebieden is het aanvullen van het verloren volume de oplossing, en dit gebeurt met een filler.

 

Behalve voor rimpelbehandeling zijn er andere toepassingen voor Botox®, zoals overmatig zweten, hoofdpijn en tandenknarsen.

 

Veiligheid

Botox® is een veilig middel. Het wordt in de medische wereld al meer dan 40 jaar toegepast in de behandeling van diverse neurologische aandoeningen, zoals aangeboren spasme of een spastische blaas. Daarnaast ondergingen inmiddels miljoenen mensen een behandeling met Botox® vanwege cosmetische redenen. Van weinig middelen zijn de langetermijn effecten zo goed onderzocht en bekend als die van Botox®. Vanzelfsprekend is het zeer belangrijk dat de behandeling wordt uitgevoerd door een specialist met ervaring op dit gebied.

 

Producten

Dr. Melenhorst maakt gebruik van de producten Botox® en Vistabel®. Botox® is de merknaam van de Botuline toxine type A, die geproduceerd wordt door Allergan. Het is dan ook het enige Botuline toxine dat de naam Botox® mag dragen. Vistabel® is exact hetzelfde als Botox®, maar in een andere hoeveelheid verpakt. Deze producten staan door de jarenlange ervaring en onderzoek bekend om hun veiligheid en consistente werkzaamheid.

 

Hoeveel Botox?

Welke hoeveelheid Botox® er nodig is voor het gewenste resultaat, verschilt per persoon en per behandelgebied. De hoeveelheid Botox® wordt uitgedrukt in eenheden (EH). Een eenheid is een precies vaststaande hoeveelheid aan werkzame stof. Hoewel er richtlijnen bestaan voor het aantal eenheden per behandelgebied (ook wel behandelzone of zone genoemd), blijft het maatwerk en is de expertise van de behandelend specialist noodzakelijk om de juiste hoeveelheid te bepalen voor uw situatie.