Tandenknarsen

Over de behandeling van tandenknarsen met Botox®

TANDENKNARSEN

Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, ontstaat door het over elkaar heen schuiven of schuren van de tanden en kiezen. Dit geeft een knarsend geluid. Tandenknarsen treedt meestal ‘s nacht op, maar het kan ook overdag voorkomen.

 

Voor het gebit kunnen de gevolgen van tandenknarsen desastreus zijn. Zo slijten de tanden en kiezen versneld en kunnen er zelfs stukken afbreken. Dit geeft pijnklachten en heeft natuurlijk ook cosmetische gevolgen voor het gebit. Overbelasting van de kauwspieren is een tweede oorzaak van pijnklachten en het verdikt de kaakhoek. Dit wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

 

Botox® is een effectief middel tegen tandenknarsen. Door injecties in de kaakspieren kan de spierspanning worden verlaagd, waardoor de klachten verminderen of compleet verdwijnen. Meestal kiest dr. Melenhorst ervoor om tijdens een eerste behandeling alleen de grootste kauwspier, de musculus masseter, te behandelen. Soms zijn er echter zo veel klachten van de tweede kauwspier, de musculus temporalis, dat ook deze moet worden behandeld voor een goed resultaat. De benodigde hoeveelheid Botox® is afhankelijk van de grootte van de spier en de ernst van de klachten. Meestal is het nodig om de behandeling in het begin om de paar maanden te herhalen.

 

Na de injecties met de Botox® duurt het enkele dagen tot weken totdat het effect intreedt. Een behandeling duurt ongeveer 15 minuten en is vrijwel pijnloos.

 

Lees hier meer over de achtergrond en werking van Botox®, de werkwijze van dr. Melenhorst, en de meestgestelde vragen over behandelingen met Botox®.