Borstsparende reconstructie

 

Hieronder vindt u algemene informatie over de borstsparende reconstructie. Dr. Melenhorst adviseert u over de mogelijheden die bij uw situatie passen.

 

Over de borstsparende borstreconstructie

Borstsparende operaties zijn als borstkankerbehandeling in vele gevallen net zo veilig als een borstamputatie. Het grote voordeel is dat een groot deel van uw eigen borst behouden kan blijven met deze techniek.

 

In sommige gevallen kan er een borstsparende operatie worden uitgevoerd door de oncologisch chirurg, zonder dat dit gevolgen heeft voor uw borstvorm. Denk hierbij aan zeer kleine afmetingen van de borstkanker, het hebben van een zeer grote borst, of een ligging van de borstkanker in de buitenzijde van de borst.

 

In andere gevallen zal een borstsparende operatie nadelige gevolgen hebben voor de vorm van uw borst. Bijvoorbeeld wanneer er een groot stuk borstweefsel moet worden verwijderd, en zeker wanneer dit in het décolletée gelegen is. Voor die gevallen zijn er plastisch chrirugische technieken beschikbaar, waarbij er borstweefsel wordt verplaatst naar de plek waar de tumor wordt verwijderd, om zo optimale borstvorm te behouden. Dit wordt ook wel een oncoplastische borstreconstructie genoemd.

 

Er zijn verschillende variaties binnen deze operatie. Soms gaat het om een kleine weefselverplaatsing, soms gaat het om een vrijwel volledige weefselverplaatsing in combinatie met verwijderen van overtollige huid en het aanpassen van de positie van de tepel. Dit laatste is een nuttige techniek in het geval van grote borsten, waarbij een borstverkleiningstechiek kan zorgen voor een ruime verwijdering van de borstkanker. Dit geeft tegelijkertijd een borstlift om een kleinere en compactere, maar goed gevormde borst over te houden.

 

Oncoplastische borstsparende operaties vinden in directe samenwerking plaats tussen de oncologisch chirurg en dr. Melenhorst. Vantevoren bespreken zij met elkaar, en met u, op welke wijze de operatie zal worden uitgevoerd. Nooit zullen er concessies worden gedaan aan de oncologische veiligheid: op nummer 1 staat het verwijderen van de borstkanker. 

 

Meer over de operatie ...