DIEP (buik methode)

Hieronder vindt u informatie over de DIEP borstreconstructie. Maak een afspraak afspraak met Dr. Wynand Melenhorst voor een persoonlijk advies. 

 

Over de borstreconstructie met de DIEP lap

Bij de borstreconstructie met de DIEP lap gebruikt dokter Melenhorst uw buikhuid met buikvet om een nieuwe borst te creëren. Hiermee is de gereconstrueerde borst volledig lichaamseigen. Bij de DIEP techniek wordt het buikweefsel als één geheel getransplanteerd naar de borst. Dit is alleen mogelijk wanneer er tenminste één ader en één slagader worden meegenomen met het buikweefsel. Deze bloedvaten moeten ter plaatse van de borst worden aangesloten op bloedvaten van de borstkas. Op die manier krijgt het buikweefsel opnieuw de bloedvoorziening die het nodig heeft om te overleven. Het aansluiten van de bloedvaten gebeurt met haarfijne hechtdraadjes onder de operatiemicroscoop.

 

De DIEP methode kan worden toegepast als directe borstreconstructie (gelijktijdig met de borstamputatie) of als uitgestelde borstreconstructie (maanden tot jaren na de borstkanker behandeling). De directe techniek heeft als voordeel dat uw eigen borsthuid kan worden gebruikt om de buitenkant van de nieuwe borst te vormen. Het buikweefsel vervangt dus alleen het onderhuidse weefsel van de nieuwe borst. Dit geeft een zeer natuurgetrouw resultaat. Bij de uitgestelde reconstructie is het nodig om ook een deel van de buikhuid te gebruiken voor de buitenkant van de borst; er is immers een tekort aan eigen borsthuid om een volledige borst te kunnen creëren.

 

In het geval van een directe borstreconstructie gaat het plan van aanpak altijd in nauwe samenspraak met de behandelend chirurg. Nooit zullen concessies worden gedaan aan de borstkankerbehandeling. De reconstructie komt wat dat betreft op de tweede plaats.

 

Het grote voordeel van de DIEP methode is dat uw nieuwe borst volledig uit lichaamseigen weefsel bestaat. Hierdoor voelt de borst zacht, natuurlijk en eigen aan. De nieuwe borst groeit bovendien met u mee. Wanneer u aankomt of afvalt in gewicht, dan doet uw borst dit ook. Een ander voordeel van deze methode is dat er nauwelijks functieverlies optreedt door het gebruik van overtollig buikweefsel. Sterker nog, de meeste mensen vinden het een prettige bijkomstigheid dat de buik door deze operatie strakker wordt gemaakt.

 

Deze methode van borstreconstructie is niet geschikt voor zeer slanke mensen, want er moet voldoende buikweefsel zijn om een nieuwe borst te kunnen vormgeven. Daarnaast kunnen bepaalde buikoperaties in het verleden een beperkende factor zijn. Meestal is de DIEP methode wel mogelijk na een eerdere keizersnede of een kijkoperatie. Tot slot is het noodzakelijk dat u, indien u rookt, tenminste 6 weken voor de operatie bent gestopt.

 

Aanvullende ingrepen?

Het is belangrijk om te realiseren dat er na de DIEP operatie vrijwel altijd nog één of enkele aanvullende operaties nodig zijn. Soms is het wenselijk om de “gezonde” borst aan te passen, een zogenaamde symmetriserende correctie. Dit kan een borstlift of borstvergroting zijn, of juist een borstverkleining. In sommige gevallen is het nodig om met bijvoorbeeld lipofilling de contour van de borst te verbeteren. Ook de tepelreconstructie wordt pas in tweede instantie uitgevoerd.