Over de DIEP lap operatie

Voor de operatie

In het eerste gesprek met Dr. Melenhorst bespreekt u uw verwachtingen ten aanzien van een borstreconstructie en doorloopt u samen de mogelijkheden. Deze zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de methode van de borstkankerbehandeling, de noodzaak tot bestraling (radiotherapie), de afmetingen van de borst en uw wensen. In het consult worden de afmetingen van beide borsten opgenomen en er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Uw buik wordt onderzocht of het geschikt is voor de DIEP methode. Neem uw partner, familielid of een vriend(in) mee naar het gesprek. Twee horen en vragen meer dan één.

 

In het gesprek komt aan bod waar de littekens komen, wat de risico’s van de ingreep zijn, en wat u kunt verwachten ten aanzien van herstel en eindresultaat. Dr. Melenhorst neemt tijd om uw vragen te beantwoorden.

 

Kiest u voor de DIEP methode? Dan laat dr. Melenhorst een CT scan maken met contrast in de bloedvaten. Met die scan kan worden beoordeeld welke bloedvaten geschikt zijn om te gebruiken tijdens de operatie.

 

Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie gestopt te zijn om de kans op wondgenezingsproblemen en infectie zo klein mogelijk te maken.

 

De operatie

De borstreconstructie met de DIEP lap vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 6 uur.

 

Het is normaal dat u gespannen bent voorafgaand aan de operatie. Dr. Melenhorst en zijn operatieteam hebben veel ervaring en doen er alles aan om u gerust te stellen.

 

Met een watervaste stift markeert dr. Melenhorst het operatieplan op uw buik en borst. Hierbij gebruikt hij een Doppler apparaat om de bloedvaten (perforatoren) van de DIEP lap op uw buik aan te tekenen.

 

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Op het moment dat u slaapt wordt het operatiegebied steriel afgedekt. Nadat de huid van de borst is opgelicht, maakt dr. Melenhorst een toegangsweg door de grote borstspier heen tot op de derde of vierde rib. Het ribkraakbeen wordt verwijderd, want erachter liggen de slagader en ader (de zogenaamde arteria en vena mammaria interna) die worden gebruikt om de DIEP lap op aan te sluiten. Hierna wordt op geleide van de tekening de buikhuid ingesneden. Daarbij is het nodig om de navel oppervlakkig te omsnijden en in de diepte vast te laten zittem, zodat deze behouden blijft ter plaatse van de buik. De DIEP lap wordt in één geheel opgelicht van de onderliggende buikspieren. Hierbij prepareert dr. Melenhorst de aanvoerende bloedvaatjes (perforatoren) van de DIEP lap secuur vrij. Vervolgens kan de DIEP lap getransplanteerd worden naar de borstkas. Daar worden eerst de bloedvaten van de DIEP lap onder de microscoop aan de bloedvaten van de borstkas gehecht met haardunne hechtdraadjes. Pas hierna modelleert dr. Melenhorst de borst van vorm. De wond van buik en borst wordt in lagen gesloten en zo nodig wordt er een wonddrain achtergelaten.

 

Na de operatie

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. Gemiddeld blijven mensen drie tot vijf dagen opgenomen in het ziekenhuis. Dr. Melenhorst komt na de operatie langs om te kijken hoe het met u en de operatiegebieden gaat.

 

De dag van de operatie houdt u bedrust, maar de dag erna mag u al proberen op de rand van of uit bed te komen. De eerste tijd zal dit in wat gebogen houding zijn, om spanning op de buikwond te voorkomen. U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droogdept is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.

 

U draagt na de borstreconstructie de eerste zes weken nog geen beha, om druk op de bloedvaten in de nieuwe borst te vermijden.

 

De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging te blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken en lichte computerwerkzaamheden zijn voor de genezing geen probleem. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten of zware boodschappentassen dragen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst voor controle terug. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Nadien volgen er nog meerdere controles en wordt een plan gemaakt ten aanzien van eventuele volgende operaties. Hierbij kunt u denken aan de tepelreconstructie of een symmetriserende verkleining of vergroting van de niet-geopereerde borst.