De operatie onderooglidcorrectie

De operatie

De ingreep aan de onderoogleden vindt meestal poliklinisch plaats en onder plaatselijke verdoving. De operatie duurt ongeveer 75 minuten. Voorafgaand aan de operatie mag u eten en drinken.

 

Dr. Melenhorst bepaalt de exacte hoeveelheid overschot aan huid en/of vet en markeert dit op uw oogleden met een watervaste tekenpen. Beide oogleden worden verdoofd. Dit is snel achter de rug en u voelt hierna geen pijn meer. Het huidoverschot en het uitpuilende vet wordt op geleide van de tekening verwijderd. Soms is het nodig om het ooglid zelf te verstevigen door een hechting of door het opnieuw aan de oogkasrand te fixeren. De huid wordt gesloten met een dunne hechtdraad en er worden hechtpleisters aangebracht.

 

Het grootste deel van het litteken ligt direct onder de wimpers van het onderooglid, waardoor het na loop van tijd nauwelijks tot niet meer zichtbaar is. Aan de buitenkanten loopt het litteken meestal 1 tot 2 cm door, waar het wegvalt tussen de kraaienpootjes.

 

Als er alleen sprake is van uitpuilend vet, is het mogelijk om de operatie via de binnenzijde van uw ooglid uit te voeren. Dit heet de transconjunctivale benadering. Bij deze techniek is er na de ingreep geen enkel litteken zichtbaar. In de meeste gevallen is er ook sprake van huidoverschot, en dan is deze methode niet toepasbaar.

 

Na de operatie

U kunt, nadat de oogleden gedurende een kwartier zijn gekoeld in de rustruimte, meteen naar huis. Het is normaal dat de oogleden na de ingreep dik, blauw en gezwollen zijn. Soms kunt u door de zwelling de oogleden niet direct volledig sluiten, maar dit trekt binnen enkele dagen bij. U mag de dag na de operatie douchen. Wanneer u de hechtpleisters droogdept, blijven deze goed zitten. Het is normaal dat de onderoogleden enkele maanden enigszinds gezwollen blijven.

 

Als u het prettig vindt, mag u de oogleden ook thuis koelen. Dit doet u alleen gedurende de dag van de operatie, 10 minuten in elk uur dat u wakker bent. Een goede methode is het gebruik van een met water gevulde latex handschoen. Deze vormt zich naar uw gezicht en kunt u na gebruik terugleggen in de koelkast. Zorg er in ieder geval voor dat er geen direct contact is tussen de huid en bevroren koelmateriaal.

 

Het is aan te raden om de eerste week intensief sporten te vermijden. Ook kan het plezierig zijn om de eerste paar dagen een zonnebril te dragen, hiermee voorkomt u het knijpen van de oogleden bij fel licht. Pijnstillers, zoals paracetamol, zijn meestal alleen op de dag van de ingreep aan te raden.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst terug voor controle. De eerste keer is vijf tot zeven dagen na de operatie om de wondgenezing te beoordelen en de hechtingen te verwijderen. Bij normale genezing mag u vanaf dat moment het litteken voorzichtig insmeren met (Vaseline) zalf of crème om het soepel te houden. Ook het gebruik van make-up is bij een genezen huid weer toegestaan. Het herstel na een onderooglidcorrectie duurt langder dan na een bovenlidcorrectie. Zwelling kan meerdere maanden aanhouden. Na ongeveer zes maanden kan het eindresultaat worden beoordeeld.