De operatie schaamlipverkleining

De operatie

De verkleining van de schaamlippen vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Desgewenst kan er via een infuus sedatie worden gegeven, zodat u licht slaapt tijdens de ingreep. Het is normaal dat u gespannen bent voor de operatie. Dr. Melenhorst en zijn operatieteam hebben veel ervaring en doen er alles aan om u gerust te stellen.

 

Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, markeert dr. Melenhorst met een watervaste stift het operatieplan. Hierbij wordt precies afgemeten hoeveel overschot aan schaamlip er verwijderd kan worden. Er zijn verschillende technieken om de overtollige huid te verwijderen, en de keuze voor de techniek hangt af van de plaats en mate van het overschot. Na het toedienen van de verdovingsprikjes verwijdert dr. Melenhorst het huidoverschot op geleide van de gemaakte tekening. Hierna kan de huid worden gehecht met een oplosbare hechtdraad. Er wordt een absorberend gaas op het operatiegebied achtergelaten.

 

Na de operatie

U kunt kort na de ingreep weer naar huis. De eerste week na de operatie is het normaal dat het operatiegebied beurs en gezwollen aanvoelt. Ook enige bloeduitstorting en verkleuring van de huid is te verwachten. Vanaf een week na de operatie neemt de zwelling snel af. Na ongeveer 3 maanden is het eindresultaat bereikt.

 

U mag al op de dag van de operatie in beweging komen, maar doe de eerste tijd rustig aan. Fietsen en sporten is de eerste drie weken niet verstandig. U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen, zo blijft het operatiegebied schoon. Dep de wonden voorzichtig droog. Bij normale wondgenezing mag u 3 weken na de ingreep weer doen wat u wilt.

 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Melenhorst terug voor controle. De eerste keer is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. Er volgt altijd een controle na drie maanden om samen het eindresultaat te beoordelen.